טיפול נטורופתי בחיידק הליקובקטר פילורי

sad-842518_640 (1)

כמה עובדות על החיידק חיידק פולשני החודר אל הקיבה ומתמקם ברירית הקיבה בתאי האפיתל. גורם להרס התאים על ידי כך שהוא גורם לחומציות יתר של אנזימים בקיבה ולרגישות יתר. התוצאה: דלקת כרונית (גסטריטיס) ברירית הקיבה הגורמת  לאולכוס או כיבים. חיידק ההליקובקטר נמצא אצל כ- 2/3 מהאוכלוסיה. אצל כ15% יתפתחו כיבים -95% בתריסריון ול-80% מהכיבים בקיבה. החיידק יושב במערכת העיכול, אבל גורם נזקים באזורים רבים בגוף. במקרים של אלרגיה, בעיות עיכול, ומחלות שלא ידוע הגורם להם – מומלץ לעבור בדיקה לאיתור הליקובקטר פילורי ופרזיטים נוספים במערכת העיכול. החיידק נחשב כמתרבה הרבה יותר מהסלמונלה הנפוצה ונוכחותו מגדילה את הסיכון  לסרטן הקיבה. רוב ההדבקות יהיו כרוניות ולכל משך החיים באם לא יטופלו.

הגורמים למחלה

  1. בדרך כלל חיידק ההליקובקטר מועבר דרך הרוק או הצואה. תתכן הדבקה מאחד מבני המשפחה.
  2. מתח נפשי – עליה בהתקפי החיידק במצבי דחק (סטרס) ומתח.
  3. תרופות כמו אספירין ונוגדי – דלקת לא סטרואידים.
  4. גורמים הקשורים לתזונה, ביניהם אלרגיות למזון.
  5. עישון, אלכוהול.
  6. רמת חומצת המלח וכמות "חיידקים ידידותיים"  נמוכה.

סימפטומים

  • כאב בטן חד ושורף, בבטן עליונה או אמצעית, נפיחות ברום הבטן.
  • תחושת אי נוחות כללית בבטן, מופיעה מספר דקות או שעות לאחר הארוחה.
  • חוסר תיאבון , תחושת שובע אחרי אכילה מועטה ביותר, או לחילופין תאבון מוגבר.
  • צרבות, בחילות, גיהוקים ושיהוקים, גרפסים עם ריח רע, ריפלוקס, ליחה מרובה.
  • ריח רע מהפה (נשללו מחלות בחלל הפה, חניכיים, שיניים, בסינוסים ובהרגלי חיים, עישון, אלכוהול, תזונה
  • במצבים חמורים – הקאות (גם דמיות במידה  ויש אולקוס מדמם), צואה בצבע שחור (מלנה)
  • עצירות או לחילופין שלשול.
  • צריבה בלשון וטעם מתכתי בפה.
  • אלרגיות/אסטמה
  • בבדיקות דם  שבהן מוצאים אנמיה,  חוסר באבץ, ברזל, וירידה בויטמין  B12, הגורמים   לנשירת שיער, שבירות ציפורניים  וחולשה.

אבחון – בדיקות שנועדו לאשר או לשלול את קיומו של החיידק

  • בדיקת נשיפההדיוק של הבדיקה היא מעל 90%. נטולת תופעות לואי, לא פולשנית, ידידותית לנבדק ואורכת כחצי  שעה. הבדיקה מבוצעת לאחר צום של כ-6 שעות. לפני הבדיקה: להפסיק שבועיים קודם אנטיביוטיקה ותרופות שהן מעכבי הפרשת חומצה. במידה וישנו כיב מדמם, צריך לחכות שירפא. הבדיקה מאפשרת את זיהוי תוצרי הפירוק על ידי בדיקת האויר הננשף. התשובה מתקבלת לאחר כשעה. יש לחזור על הבדיקה  4 שבועות מתום הטיפול להשמדת החיידק.
  • בדיקת גסטרוסקופיה – רוב הכיבים מאובחנים בבדיקה זו. מחדירים דרך הפה  צינור גמיש וארוך – סיב אופטי (אנדוסקופ) שבקצהו מצלמה זעירה המאפשרת לרופא הסתכלות ישירה לתוך  הקיבה והתריסריון. לוקחים דגימה מהרירית ורואים בעזרת תבחין אם המקום מזוהם בחיידק.  הבדיקה נמשכת כחמש דקות ואינה כואבת.
  • בדיקת צואה - בדיקה נפוצה פחות, רואים את האנטיגן של החיידק.
  • בדיקת דם - ניתן בבדיקת דם לאבחן הימצאות נוגדנים נגד החיידק. הבדיקה פחות אמינה מאחר והנוגדנים נשארים בדם גם אם החיידק היה ונכחד לפני שנים.
  • צילום בטן - לגילוי כיבים או בעיות במערכת העיכול. בולעים חומר בשם בריום המאפשר לראות בצילום אם קיימים כיבים. הבדיקה לא כואבת ולא פולשנית אך לא מדוייקת מספיק. לאחריה עושים בדיקת נשיפה או גסטרוסקופיה.
טיפול נטורופתי בחיידק הליקובקטר פילורי

שילוב טיפול קונבנציונלי עם טיפול נטורופתי טבעי

להצלחה מוחלטת של הטיפול בהליקובקטר פילורי ומניעת חזרתו של החיידק חשוב שבנוסף לטיפול הקונבנציונלי על פי המלצת רופא, נשלב טיפול נטורופתי טבעי במרפאתי בשיטת "צעדים קטנים לשינוי גדול". הטיפול המשלים כולל תוספי תזונה, צמחי מרפא שינוי באורח החיים והתזונה, הפחתת סטרס והגברת פעילות גופנית.

  1. הטיפול האנטיביוטי חשוב וחיוני. יש לקחת כדור פרוביוטיקה חצי שעה לפני נטילת כל מנה אנטיביוטיקה למשך כל הטיפול ואחר כל להמשיך עם פרוביוטיקה פעם ביום. מומלץ לחזור על הבדיקה בנשיפה חודש לאחר סיום הטיפול האנטיביוטי.
  2. מומלץ לעשות בדיקה לשאר בני המשפחה מאחר והדבקה היא דרך הרוק. להימנע מלהשתמש באותם כלים עד שכולם "נקיים".
  3. כדי למנוע טיפולים חוזרים באנטיביוטיקה מומלץ לשלב טיפול נטורופתי טבעי במרפאתי בשיטת "צעדים קטנים לשינוי גדול" התומך בטיפול ובגוף. מומלץ ללמוד שיטות להפחתת מתח ולחצים. סטרס מגביר את התקפי החיידק.
  4. שינוי תזונה והרגלי אכילה – לשפר את התזונה וההרגלים בהדרכת נטורופתית. להפחית סוכרים ופחמימות פשוטות (סוכר בעודף בתזונה מגביר את חומציות הקיבה), ממתקים – מחלישים את מערכת החיסון ומעלים את רמת החומציות בקיבה. להגביל צריכת מלח שקשורה לסיכון מוגבר לכיבי קיבה (לא לכיבי תריסריון).
  5. פעילות גופנית משפרת את סירקולציית הדם ומאפשרת לגוף להתמודד טוב יותר עם מחוללים חיידקיים כמו  ההליקובקטר פילורי. בנוסף, כאשר זרימת הדם טובה יותר, עולה  יכולת הגוף לרפא פצעים.
  6. השלמת חוסרים תזונתיים על פי בדיקת דם. לשים לב חיידק הליקובקטר פילורי גוזל אבץ, ברזל, וויטמין B12.

לסיכום

חשוב להשמיד את חיידק ההליקובקטר פילורי בקיבה. החיידק לא גורם לכיבים בעצמו אלא מחיש את רגישות הקיבה לחומציות ולאנזימים (פפסין) הגורמים לכיבים. השמדת החיידק בצורה היעילה ביותר היא שילוב של טיפול קונבנציונאלי באנטיביוטיקה עם טיפול נטורופתי טבעי במרפאתי בשיטת "צעדים קטנים לשינוי גדול" הכולל תזונה מתאימה, צמחי מרפא, תוספי  תזונה, שינוי הרגלי אכילה, הגברת פעילות גופנית והפחתת מתחים. חובה לקחת פרוביוטיקה איכותית לפני כל מנת אנטיביוטיקה. עם השמדת החיידק רצוי לשמור שלא יחזור על ידי שינוי בהרגלי חיים ותזונה. הטיפול הנטורופתי טבעי ינדוידואלי ומותאם אישית.