טיפול נטורופתי בשחלות פוליציסטיות

שחלות פוליציסטיות

תסמונת השחלות הפוליציסטיות (Polycystic ovary syndrome –  PCOS) היא תסמונת הקיימת בשיעור של כ-10% בנשים בגיל הפריון.

מאפייניה של תסמונת זו לרוב הם הפרעה בסדירות מחזור הוסת, פעילות יתר של הורמונים גבריים הגורמת לאקנה ושיעור יתר וכן למראה אופייני ומוגדל (פי 1.5-3) של השחלות באולטרא סאונד. טיפול נטורופתי בתסמיני תסמונת השחלות הפוליציסטיות הוא טיפול הכולל שינוי בתזונה ואורח החיים לטווח ארוך. מחקרים מצאו שנשים שטיפלו בשחלות פוליציסטיות בתזונה מתאימה וירדו במשקלן (ירידה של כ – 5% בלבד) הצליחו להחזיר לגופן את היכולת לבייץ והשיבו את יכולת הפריון.

מהם המאפיינים של תסמונת שחלות פוליציסטיות – PCOS?

  1. הפרעות בביוץ ובסדירות המחזור – כתוצאה מהעדר ביוץ או ביוצים לא סדירים. המחזור מופיע באופן בלתי סדיר, לעיתים רחוקות או קרובות מידי, או בהפסקות גדולות ולא מידי חודש. הדבר גורם לאי-הנוחות המלווה לעיתים בדימומים כבדים. בגלל העדר ביוץ או אי סדירות בו עלולה להיגרם בעיית פוריות וקושי להיכנס להריון
  2. פעילות יתר של הורמונים זכריים (טסטוסטרון), אקנה ושיעור יתר- בכל אישה קיימים ופעילים הורמונים אלה שלעתים פעילותם חריגה ומוגברת וגורמת לתסמינים לא נעימים.
  3. מראה אופייני של השחלות באולטרסאונד אגן - לשחלות פוליצסטיות מראה טיפוסי בבדיקת האולטראסאונד. בבדיקה רואים זקיקים קטנים רבים מפוזרים בהיקף השחלה ונותנים מראה טיפוסי של "מחרוזת פנינים. לפי ההגדרה המעודכנת משנת 2003 על מנת לקבוע כי השחלות הן פוליציסטיות חייבים להיות בשחלה לפחות 12 זקיקים בקוטר של 2 עד 9 מ"מ ו/או שנפח השחלה יהיה בנפח מעל 10 מ"ל.
  4. גורם סיכון למחלות נוספות - בטווח הארוך ובגיל מבוגר יותר, לנשים הסובלות מתסמונת זו  יש סיכון גבוה יותר לסוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, השמנה, וסרטן של רירית הרחם.
  5. עלייה במשקל בגלל תנגודת אינסולין - אינסולין הוא הורמון המכניס סוכר מהדם לתאים לצורך אנרגיה. בתסמונת זו קיימת תנגודת לאינסולין. רקמות הגוף לא מצליחות להכניס סוכר מהדם לתאים בעזרת כמות האינסולין הקיימת וכמות האינסולין המופרש לדם עולה- מצב זה נקרא היפראינסולינמיה. אינסולין הינו הורמון גדילה ולכן מצב זה מעודד עלייה במשקל בעיקר באזור הבטן ללא קשר לכמות הקלוריות הנצרכת. קיים קשר בין תנגודת לאינסולין לבין עודף משקל לכן נוצר מעגל בו עודף משקל גורם לתנגודת לאינסולין ותנגודת לאינסולין מעלה אינסולין ובכך מגבירה את עודף המשקל.
  6. סימפטומים נוספים של תנגודת לאינסולין - שיעור יתר,אקנה, אי פוריות, הפלות מוקדמות, הקרחה ודום נשימה בשינה. היפוגליקמיה – רמת סוכר נמוכה ורצון עז למשהו מתוק. היפוגליקמיה יכולה לקרות לאחר צום ללא אכילה או לאחר אכילה שמכילה בעיקר פחמימות ריקות שמתפרקות מהר. במקרה זה נרגיש גם עייפות, חולשה, בחילה רעד וכאב ראש.
תזונה בריאה לירידה במשקל

טיפול נטורופתי בתסמונת שחלות פוליציסטיות במרפאתי בשיטת "צעדים קטנים לשינוי גדול" הוא טיפול טבעי הכולל :

  1. שינוי בתזונה וירידה במשקל – התזונה צריכה להיות תזונה בריאה ומאוזנת עם דגש על הפחתת תנגודת אינסולין. התזונה תכלול:
  • דגנים מלאים: אורז מלא, שיבולת שועל,קינואה, כוסמת, דוחן, פסטה מקמח מלא, שיפון מלא,בורגול,חיטה. משפרים תנגודת לאינסולין על ידי כך שאינסולין מופרש בצורה מתונה ולא חדה ובכך עוזר לאיזון הסוכר. גם המינרלים שנמצאים בדגנים מלאים- כרום,מגנזיום וסלניום תורמים לאיזון הסוכר. דגנים מלאים מורידים כולסטרול וטריגליצרידים, מגבירים תחושת שובע לאורך זמן.
  • 2-3 פירות ביום – עדיף תפוח או אגס. עדיף בין הארוחות.
  • ירקות עם קליפה כמה שיותר – שלמים, חתוכים, מרק, סלט, מוקפצים…
  • חלבונים - עוף, בקר רזה והודו, ביצים ומוצרי חלב דל שומן. חלבון שמקורו מן הצומח כולל בין היתר קטניות (כגון אפונה שעועית ועדשים), שקדים וסויה. חלבון מן החי אינו גורם לעליית סוכר. המנעות מאוכל מטוגן ובשרים שמנים. מומלץ לשלב חלבון רזה דל שומן או שומן ( מומלץ שמכיל אומגה 3) בכל הארוחות וארוחות הביניים. שילוב שומן בריא או חלבון עם הפחמימה גורם לעליית סוכר איטית יותר והפרשת אינסולין מתונה.
  • שומנים בריאים – טחינה, אבוקדו, שמן זית במידה
  • הגברת צריכת מאכלים עשירים באומגה 3 – דגי ים כגון בקלה, סלמון ,טונה הליבוט, זרעי פשתן ואגוזי מלך.

מומלץ לשלב את הפחמימה עם חלבון או שומן בריא על מנת להאט את עליית האינסולין בעקבות אכילת הפחמימה. לדוגמא: לשלב פרוסת לחם מלא עם אבוקדו/טחינה משומשום מלא או פרי עם 7 שקדים טבעיים.

  1. הרגלי אכילה בריאים – לאכול כל 3-4 שעות.
  2. שילוב פעילות גופנית
  3. תוספי תזונה – מולטי וויטמין להשלמת חוסרים, כרום פיקולינט- לאיזון רמות הגלוקוז בדם, ויטמין D וסידן  – לאיזון המחזור החודשי , אומגה 3 – להפחתת רמות דלקת בגוף.
  4. צמחי מרפא – לאיזון סוכר : קינמון וג'ימנמה
  5. הפחתת מתחים בעזרת צמחי מרפא ודיקור אוזן
  6. הפסקת עישון

להימנע:

  • מאכילה של פחמימות פשוטות – מחמירות את הPCOS . רמות האינסולין עולות ומשפיעות הן על השחלות וגורמות לעלייה במשקל. דוגמאות לפחמימות פשוטות: סוכר, סוכר חום, דבש, ממתקים, שתייה ממותקת וכל מאכל שברכיביו נמצאים אחד מאלו.
  • פחמימות מעובדות – פחמימות מעובדות אלו דגנים שעברו עיבוד בו הסירו את הקליפה החיצונית של הדגן. הסרת הקליפה החיצונית אומנם לעיתים משפרת את טעמו של הדגן ואת מרקמו אך אותה קליפה מכילה ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים שאינם נמצאים בפחמימה המעובדת. דוגמא לפחמימות מעובדות הן : קמח לבן, אורז לבן, פסטה,תפוח אדמה, פתיתים, לחם אחיד,חלה, לחמניות וכל המאכלים שמכילים את הרכיבים הללו. 
  • הימנעות משתיית משקאות ממותקים, מיצי פרי, אלכוהול, בירה, משקאות קלים וכל משקה המכיל סוכר.

טיפול נטורופתי בשחלות פוליציסטיות בשיטת הטיפול במרפאתי "צעדים קטנים לשינוי גדול" כולל שינוי באורח החיים, ירידה במשקל, תזונה מתאימה ושילוב פעילות גופנית קבועה משפר את תסמיני התסמונת. טיפול טבעי עוזר להשגת איזון הורמונלי ולקבלת מחזור סדיר וביוץ ספונטני. טיפול נטורופתי בשחלות פוליציסטיות יגדיל את הסיכוי להיכנס להריון ולסיימו בלידה מוצלחת. בנוסף,הסיכון למחלות לב, כלי דם וסכרת בעתיד ירד בעקבות השינוי ארוך הטווח באורח החיים.