גמילה משוקולד ומתוקים – הכיצד?

גמילה משוקולד ומתוקים

אם אתם לא מצליחים בדיאטה בגלל תשוקה כרונית ואכילה ללא שליטה של שוקולד ומתוקים המכילים כמויות גדולות של סוכר, מומלץ לכם להיגמל כדי להצליח לרדת במשקל, לשפר את הבריאות ולשמור על ההישגים הבריאותיים לטווח ארוך. במאמר זה אדון בשאלה : גמילה משוקולד ומתוקים – הכיצד?

מהי התמכרות לשוקולד ומתוקים?

ממחקרים עולה כי קיימת תופעת התמכרות לאוכל העומדת בכל הקריטריונים הידועים של התמכרות לחומרים ממכרים (כמו סמים, אלכוהול, ניקוטין וכדומה). התמכרות לאוכל באה לביטוי באכילת יתר בתכיפות גבוה ובכמויות גדולות או אכילה מוגזמת ותלות באוכל מכל סוג שהוא. התמכרות לאוכל היא תלות בחומר ממכר – תשוקה כרונית למזון מסוים ואכילה כפייתית המובילה להשמנת יתר, דיכאון ומחלות. חוסר הנוחות והכמיהה בהיעדר המזון "האהוב" שונה מאדם לאדם ומתבטאת ברמות שונות של קושי וכך גם הגמילה, לפעמים קלה יותר ולפעמים קשה יותר.

הנזקים שבצריכת עודף סוכר הנמצא בשוקולד ומתוקים

  • דיכוי מערכת החיסון
  • התפתחות סכרת
  • מחסור ויטמינים ומינרלים חיוניים בגוף. בעקר סידן שמחסור בו מעודד אוסטופורוזיס.
  • עודף סוכר גוזל ויטמיני B הדרושים לעיכול תקין והרגעת מערכת העצבים.
  • עודף סוכר גורם לעודף חומציות בגוף הגורמת לבעיות עיכול, תשוקה למזונות מסויימים והתמכרות לאוכל, הפרעות עיכול, מעי רגיז, עייפות לאחר ארוחות, אצירת מים, בעיות עור, כאבים שונים ובריחת סידן.
  • עודף סוכר מעודד קנדידה המשפיעה בעקר על העיכול.
  • עודף סוכר גורם לעלייה בכמות האנרגיה ומיד צניחה שלה – עייפות ודיכאון .
פרלינים

גורמים המגבירים את התשוקה למתוק

  • צורך עז במתוק לאורך היום בגלל יצירת מעגל "סוכר-אינסולין-סוכר" - אכילת כמויות גדולות של מתוקים במשך היום גורמת ללבלב להפריש בכל פעם כמות גדולה של אינסולין הגורם לתחושת רעב ולצורך חוזר במתוק. גם צריכת מזון שאינה לוקחת בחשבון אינדקס גליקמי (מידת עליית הסוכר בדם בגלל אכילת מזון מסויים) גורמת לתנודות חדות של אינסולין בדם ועימה הגברת הצורך במתוק.
  • צורך עז במתוק לפני ובזמן מחזור חודשי – שינויים הורמונים משפיעים על המצב הנפשי, רמת סרוטונין ותשוקה למתוק.
  • מתוק – "תרופה עצמית" למחסור בדבר אחר – מצב נפשי, סיבות רגשיות – מתח, לחץ, עצבנות.. למשל: שוקולד מעלה את רמת הסרוטונין במוח הקשור למצב הרוח. משתחררים אנדורפינים המרגיעים ונותנים תחושה טובה.
  • קנדידה במערכת העיכול – ניזונה מסוכרים ולכן לאחר ארוחה יש תחושה של צורך במתוק.
  • הרגלים רעים - מתוק כפיתרון זמין לצמא, לחוסר אנרגיה וכדומה. כמוכן, ההרגל מהילדות להיות "מתוגמל" ע"י מתוק. זהו הטעם המועדף על תינוקות וכן מרגיעה אותם (חלב אם מעט מתוק).
  • סכרת סמויה - התפתחות הדרגתית של "תנגודת אינסולין" – חוסר רגישות לאינסולין שאמור להכניס הסוכר לתאים. האינסולין נשאר בדם וגורם לתחושת הצורך במתוק.
  • חסר תזונתי במינרלים – בשוקולד תכולה גבוהה של מגנזיום וברזל. לפעמים תשוקה למתוק תעיד על חסר תזונתי במינרלים אלה. עודף סוכר בדם גונב הויטמינים והמינרלים בגופנו העוזרים בתהליכי העיכול של הסוכר חסר הערך התזונתי בגופנו.
  • הגדרה של מזון אסור - אנשים שמורידים את מאכלי הפחמימות החיוניים (לחם, פסטה,אורז וכדומה) – איסור היוצר שינוי במערך הכימיקלים במוח וכך מגביר התשוקה למתוק.
  • משטר דיאטה קיצוני או דיאטת חלבונים – לאנשים שרמת הסרוטונין שלהם נמוכה גורמות לרמות נמוכות עוד יותר של סרוטונין ותשוקה מוגברת למתוק.
  • שימוש מוגזם בממתיקים מלאכותיים - הגוף מתייחס לממתיקים אלה כסוכר אמיתי ומגביר את הצורך במתוק.
  • הפסקת עישון - ניקוטין, כמו פחמימות מעלה את רמת הסרוטונין במוח ולכן רבים מאלה שהפסיקו לעשן חשים בדיכאון וזקוקים לפחמימות .

גמילה משוקולד ומתוקים – הכיצד?

טיפול הטבעי בהתמכרות לשוקולד ומתוקים בשיטת הטיפול במרפאתי "צעדים קטנים לשינוי גדול"

התמכרות לאוכל מחבלת בכל ניסיון לרדת במשקל ופוגעת מאד בבריאות. התמכרות לאוכל אינה גזירת גורל!. צריך לטפל בה בכלים הנכונים ולהיגמל. שילוב 3 כלים אלה בטיפול הנטורופתי במרפאתי בנוסף לרכישת הרגלי חיים בריאים, הרגלי אכילה ואכילת מזון בריא מאפשר גמילה מהתמכרויות ובסיס נוח להתחלת טיפול בעודף משקל ושיפור הבריאות. ללא טיפול וגמילה מהתמכרויות לאוכל לא ניתן להצליח בדיאטה ולשמור על ההישגים לטווח ארוך.

3 כלים חשובים משולבים בטיפול הטבעי במרפאתי בשיטת "צעדים קטנים לשינוי גדול" 

  1. גמילה בעזרת דיקור אוזן - דיקור אוזן יעיל בכל שלבי הטיפול. הוא מסייע בהפרשת חומרים מרגיעים בגוף – אנדורפינים, לניקוי הגוף מרעלים, לגמילה מכמיהה למזון ולהגדלת המוטיבציה לשינוי. קיימים מספר פרוטוקולים לגמילה מהתמכרויות. אחד מהם הוא פרוטוקול נאדא לגמילה מהתמכרויות שנחקר, מוכח ומיושם בעולם גם במרכזי גמילה לסמים ואלכוהול.
  2.  גמילה בעזרת שיטת הראיון המוטיבציוני - הוא דיאלוג טיפולי מונחה בין מטפל למטופל שמטרתו להגביר את המוטיבציה של המטופל לשנות את התנהגותו ולעשות שינויים בחיים, להתמיד בטיפול, להיגמל מהתמכרות לאוכל ולשפר את הבריאות. זהו כלי טיפולי קצר, אפקטיבי וממוקד המעביר את המטופל משלב לשלב בדרך לשינוי עד לגמילה וירידה במשקל.
  3.  גמילה בעזרת מדיטצית "קשיבות" מינדפולנס  – שינוי דפוסי אכילה אוטומטיים והגברת המודעות לאוכל ולהרגלי האכילה. תרגול קבוע מפנה את הקשב לאוכל ולפעולת האכילה ומאפשר לרגשות סביבם לחלוף. מדיטציה זו מתאפיינת בתשומת לב להווה – "לרגע הזה", "למתרחש עכשיו", "מה אכלנו?" "האם אכלנו מתוך אוטומט או עצרנו רגע ובחרנו לאכול?". הפחתת תגובות אוטומטיות ואבחנה בשינויים רגעיים מעודדת אי-הצמדות להרגלים, עמדות ותפיסות ושחרור מ"אמונות שגויות"הקשורות באוכל ואכילה.

לסיכום

לעיתים קרובות בכל תחילת תהליך ירידה במשקל או עליית הסוכר בבדיקות הדם או בעיות בריאות אחרות עולה גם השאלה – גמילה משוקולד ומתוקים – הכיצד? התשובה לכך היא: עודף משקל, התמכרות לאוכל וחוסר שליטה באכילה בגלל כמיהה למזון "אהוב" אינם גזרת גורל!. תנאי להצלחה הוא התמודדות בכלים הנכונים והתאמת הטיפול ליכולתכם לבצע את השינוי. דיאטה היא שינוי באורח החיים הלוקח זמן ודורש התמדה עד להשגת התוצאות המיוחלות – גמילה מהתמכרות לאוכל, ירידה במשקל, שיפור הבריאות ושמירה על ההישגים לאורך זמן.

 גמילה מסוכר אירית סדן נטורופתית יוטיוב

קראו בבלוג שלי באתר סלונה